Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać […]
Kategoria przepisów: Obiad
Kurczak glazurowany
Dzień wcześniej zamarynować kurczaka. Wszystkie składniki marynaty przełożyć do rondla i zagotować . Zdjąć z ognia i ostudzić. W przygotowanej marynacie, marynować kurczaka przez całą noc. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatę odstawić na później. Kurczaka piec około 25 minut, podlewając pozostałą marynatą kilka razy podczas pieczenia. Po tym […]
Curry z kurczaka
Wszystkie przyprawy wymieszać. Oliwę z oliwek rozgrzać na dużej patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Smażyć około 30 sekund i dodać mieszankę przypraw. Smażyć kolejne 30 sekund. Dodać bulion z kurczaka i pomidory w puszce. Zagotować, zmniejszyć ogień […]
Fritatta
Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć. Zdjąć z patelni. Na patelni zostawić około 1 łyżkę tłuszczu. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez około 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie i straci swoją objętość. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. W dużej misce wymieszać razem jajka ze śmietanką. Dodać boczek, szpinak, tarty ser, pomidorki przekrojone […]
Zupa z klopsikami
Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Następnie wypłukać fasolę i gotować do miękkości (około godziny ) Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać razem i uformować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać kilka minut następnie dodać pokrojone w […]
Kotleciki rybne
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ugnieść. Dorsza oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. 1 cebulę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na dnie garnka. Dodać liść laurowy i filety z dorsza. Zalać wodą, tak, żeby tylko przykryła rybę. Przykryć pokrywką. Zagotować , zmniejszyć ogień i gotować na małym […]
Gulasz z jagnięciny po marokańsku
Mięso pokroić w kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i cynamonie. Marchewki, seler i cebulę pokroić. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy i obsmażyć mięso z każdej strony do zarumienienia. Dodać cebulę i smażyć aż cebula się zarumieni. Dodać czosnek, imbir, drobno posiekany rozmaryn i smażyć około 3 minut, uważając […]
Faszerowane pieczarki
Od pieczarek odkroić nóżki. Ułożyć pieczarki na kratce do pieczenia blaszkami do góry. Przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pod ruszt z pieczarkami podłożyć blachę, bo może wyciekać z nich woda. Piec około 20 minut, aż grzyby będą miękkie. Wodę która pojawi się na pieczarkach odlać, […]
Norweska zupa rybna
Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Białą część pora i czosnek pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło razem z oliwą. Wrzucić pokrojone warzywa i chwilę smażyć, co jakiś czas mieszając. Dodać bulion, mleko oraz śmietankę. Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody i dodać do garnka. Do garnka dodać pokrojone kawałki ryb, bez skóry i ości, oraz […]
Zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciecierzycę wypłukać i odsączyć. Kalafior rozmrozić i podzielić na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać. Ciecierzycę, kalafior i czosnek przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki oliwy, paprykę, kumin i sól. Wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut (w połowie pieczenia wymieszać).Wyjąć z piekarnika i odłożyć […]