Gnocchi z pesto pietruszkowym

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, odstawić do ostudzenia. Do blendera przełożyć listki natki pietruszki, skórkę z cytryny, orzeszki piniowe, starty ser, czosnek i sól. Rozdrabniać co jakiś czas zgarniając składniki ze ścianek blendera. Kiedy składniki będą już rozdrobnione zacząć dolewać oliwę, cały czas blendując. Dolewać oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pesto powinno być bardziej […]

Czytaj dalej…

Makaron z ricottą

Piersi z kurczaka umyć, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i 1 łyżką oliwy. Grillować na patelni grillowej z dwóch stron. Zdjąć z patelni i odstawić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odstawić 1 szklankę wody z gotującego się makaronu. W garnku którym gotował się makaron rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez […]

Czytaj dalej…

Pilaw z nerkowcami i ciecierzycą (wegański)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nerkowce wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i dwoma szczyptami soli. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut, aż orzechy zrobią się złociste. Wyłożyć na talerz i odstawić. Podnieść temperaturę do 210 stopni. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać a następnie porządnie wysuszyć. […]

Czytaj dalej…

Sałatka z kukurydzy i czarnej fasoli (wegański)

Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać. Pomidorki i oliwki przekroić na pół. Paprykę, awokado i czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować dressing. Czosnek obrać pokroić na plasterki, posypać solą i rozetrzeć nożem na pastę. W miseczce wymieszać razem oliwę, sok z limonki, miód, roztarty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę. […]

Czytaj dalej…

Zupa cytrynowa z serowymi pulpetami

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować pulpety: Wymieszać razem mięso, bułkę tartą, jajko, ser i posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie nasmarować oliwą z oliwek i formować małe pulpety. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzać […]

Czytaj dalej…

Zapiekanka warzywna

Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Odsączyć z wody, dodać masło, ugnieść, stopniowo dodawać mleko do uzyskania gładkiego puree. Cebulę, marchewki, seler naciowy, pieczarki i pomidor pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebule i podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut. […]

Czytaj dalej…

Pierogi z ricottą i szpinakiem

Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać, dodać sól. We wrzącej wodzie rozpuścić masło. Stopniowo wlewać do mąki, cały czas mieszając. Wygniatać ciasto mikserem, lub rękami około 8 minut, tak żeby było elastyczne i nie kleiło się. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut.   Farsz: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. […]

Czytaj dalej…

Krem z buraczków z serem kozim

W garnku z grubym dnem podgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu kilka minut do zarumienienia. Dodać rozdrobniony czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać obraną marchewkę i jabłko, oraz  seler naciowy pokrojone w kostkę i smażyć około 2 minut. Do warzyw dodać obrane i […]

Czytaj dalej…

Krem z cukinii i groszku z serowymi paluszkami

Paluchy z serem: 10 minut przed przygotowaniem paluchów, wyjąć ciasto francuskie z lodówki. Rozwinąć ciasto. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć drobno pokrojony ser gorgonzola, oraz taty ser Grano Padana. Przykryć drugim ciastem francuskim i delikatnie docisnąć, szczególnie boki ciasta. Ciasto pokroić na ok 1,5 cm paski, wzdłuż krótszego boku. Każdy pasek zwinąć własnej osi i […]

Czytaj dalej…

Gazpacho (wegański)

Pomidory pokroić na mniejsze części, pozbawić pestek. Ogórka obrać, przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Paprykę, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrać. Do blendera przełożyć pomidory, ogórka, paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić. Dodać ocet, oliwę i przyprawy, ponownie zblendować. Do blendera przełożyć chleb bez skórki, pozostawić […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek