Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, odstawić do ostudzenia. Do blendera przełożyć listki natki pietruszki, skórkę z cytryny, orzeszki piniowe, starty ser, czosnek i sól. Rozdrabniać co jakiś czas zgarniając składniki ze ścianek blendera. Kiedy składniki będą już rozdrobnione zacząć dolewać oliwę, cały czas blendując. Dolewać oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pesto powinno być bardziej […]
Kategoria przepisów: Obiad
Makaron z ricottą
Piersi z kurczaka umyć, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i 1 łyżką oliwy. Grillować na patelni grillowej z dwóch stron. Zdjąć z patelni i odstawić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odstawić 1 szklankę wody z gotującego się makaronu. W garnku którym gotował się makaron rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki przez […]
Pilaw z nerkowcami i ciecierzycą (wegański)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nerkowce wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i dwoma szczyptami soli. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut, aż orzechy zrobią się złociste. Wyłożyć na talerz i odstawić. Podnieść temperaturę do 210 stopni. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać a następnie porządnie wysuszyć. […]
Sałatka z kukurydzy i czarnej fasoli (wegański)
Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać. Pomidorki i oliwki przekroić na pół. Paprykę, awokado i czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować dressing. Czosnek obrać pokroić na plasterki, posypać solą i rozetrzeć nożem na pastę. W miseczce wymieszać razem oliwę, sok z limonki, miód, roztarty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę. […]
Zupa cytrynowa z serowymi pulpetami
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować pulpety: Wymieszać razem mięso, bułkę tartą, jajko, ser i posiekaną drobno natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie nasmarować oliwą z oliwek i formować małe pulpety. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzać […]
Zapiekanka warzywna
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Odsączyć z wody, dodać masło, ugnieść, stopniowo dodawać mleko do uzyskania gładkiego puree. Cebulę, marchewki, seler naciowy, pieczarki i pomidor pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cebule i podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut. […]
Pierogi z ricottą i szpinakiem
Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać, dodać sól. We wrzącej wodzie rozpuścić masło. Stopniowo wlewać do mąki, cały czas mieszając. Wygniatać ciasto mikserem, lub rękami około 8 minut, tak żeby było elastyczne i nie kleiło się. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut. Farsz: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. […]
Krem z buraczków z serem kozim
W garnku z grubym dnem podgrzać masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu kilka minut do zarumienienia. Dodać rozdrobniony czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać obraną marchewkę i jabłko, oraz seler naciowy pokrojone w kostkę i smażyć około 2 minut. Do warzyw dodać obrane i […]
Krem z cukinii i groszku z serowymi paluszkami
Paluchy z serem: 10 minut przed przygotowaniem paluchów, wyjąć ciasto francuskie z lodówki. Rozwinąć ciasto. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć drobno pokrojony ser gorgonzola, oraz taty ser Grano Padana. Przykryć drugim ciastem francuskim i delikatnie docisnąć, szczególnie boki ciasta. Ciasto pokroić na ok 1,5 cm paski, wzdłuż krótszego boku. Każdy pasek zwinąć własnej osi i […]
Gazpacho (wegański)
Pomidory pokroić na mniejsze części, pozbawić pestek. Ogórka obrać, przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Paprykę, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrać. Do blendera przełożyć pomidory, ogórka, paprykę, cebulę i czosnek, rozdrobnić. Dodać ocet, oliwę i przyprawy, ponownie zblendować. Do blendera przełożyć chleb bez skórki, pozostawić […]