Truskawki obrać z szypułek i pokroić na 4 części. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie razem wymieszać. Na dużym półmisku ułożyć szpinak, kawałki truskawek, posypać orzechami pekan i rozkruszyć ser feta. Polać dressingiem. […]
Kategoria przepisów: Obiad
Gnocchi z krewetkami i szpinakiem
Krewetki oczyścić, zostawiając ogonki. Na dużej głębokiej patelni podgrzać 1 łyżkę masła z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz włożyć krewetki, oprószyć solą i smażyć około 2 minut z każdej strony. Usmażone krewetki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dołożyć jedną łyżkę masła, oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażyć około minuty, uważając by nie przypalić. Dodać […]
Chłodnik z ogórka
Ogórki obrać, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać awokado, czosnek, szalotki, skórkę z limonki, świeżą kolendrę. Zacząć rozdrabniać. Kiedy składniki będą już rozdrobnione, dodać jogurt, sok z limonki, ocet jabłkowy i oliwę. Rozdrobnić na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik schłodzić w lodówce […]
Filety z kurczaka w sosie pomidorowym
Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i podsmażać około 1 minuty, dodać pomidory w puszcze i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos. Filety przekroić wzdłuż, tworząc cienkie płaty. Rozbić je tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić […]
Pizza z batata
Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej. Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować. […]
Papryka faszerowana ryżem i wołowiną
Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory, passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i zostawić na […]
Makaron z pesto, szparagami i kurczakiem
Makaron ugotować al dente. Szparagi pozbawić zdrewniałych łodyg i ugotować, tak żeby nadal były chrupiące i jędrne. Kurczaka przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Kurczaka grillować na patelni grillowej. 4-6 minut z jednej strony i tyle samo czasu z drugiej strony. Odstawić na kilka minut. Następnie pokroić w plasterki. Do miski przełożyć ugotowany makaron, kawałki […]
Sałatka z łososiem, boczkiem, jajkami i serem gorgonzola
Łososia oddzielić od skóry. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na chrupiąco na rozgrzanej patelni. Jajka ugotować na półtwardo. Wymieszać wszystkie składniki dressingu razem i przyprawić. Awokado pokroić w plasterki i skropić cytryną. Pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Na dużym półmisku ułożyć mix sałat, oraz wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Skropić dressingiem i […]
Zupa meksykańska
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dodać mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć rozgniatając mięso na patelni. Kiedy mięso i cebula będą usmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać pomidory w puszce, bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na […]
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać plasterki czosnku i smażyć około 1 minuty, dodać pomidory i przyprawy. Gotować pod przykryciem około 10 minut, aż sos stanie się gęsty i bardziej jednolity. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu pomidorowego i dodać śmietankę. wymieszać. Gnocchi przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Gnocchi wyłożyć na sos pomidorowy, na to […]