Część mięsa pokroić w około 5 cm kostkę. Kilka kawałków zostawić z kością. Odłożyć do dużej miski. Cebulę pokroić na 8 części, a papryki pokroić w grubą kostkę. Warzywa przełożyć do przygotowanego wcześniej mięsa. Dodać oliwę, białe wino i sok z cytryny. Dodać musztardę, czosnek, posypać oregano, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Rękami wymieszać […]
Kategoria przepisów: Obiad
Szaszłyki z figami
Figi pokroić na 4 kawałki. Szynkę pokroić wzdłuż na pół i owinąć nią kawałki fig. Ser pokroić w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian figę w szynce i ser. Posypać skórką cytryny. Szaszłyki piec w temperaturze 200 stopni, najlepiej z funkcją grilla przez około 15 minut. Serwować na rukoli w towarzystwie dressingu. […]
Taboulé
Kuskus przesypać do miseczki, zalać wrzącą wodą odrobinę ponad poziom kuszy. Przykryć talerzykiem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę, sól i rozdrobnić widelcem. Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Kawałki cukinii ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać delikatnie solą. Piec w […]
Makaron z kurczakiem w sosie sojowym
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę – przełożyć mięso do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną. Oczyszczoną marchewkę pokroić w cieniutkie słupki, a pora w ukośne plasterki. Papryczkę chili drobniutko posiekać (z pesteczkami lub bez jeśli wolimy łagodniejszy smak). Czosnek drobno utrzeć, lub przecisnąć przez praskę. Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i często mieszając […]
Tarta z gruszkami i serem brie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ser brie pokroić w plasterki. Ciasto kruche ułożyć na blaszce, nakłuć widelcem i piec przez 10 minut. W tym czasie, obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne i każdy owoc pokroić w ósemki. Gruszki, ocet balsamiczny i miód smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut cały czas przewracając gruszki, aż delikatnie […]
Spaghetti z krewetkami i pesto
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno posiekany czosnek i wymieszać, smażyć 1 minutę. Dodać krewetki, smażyć kolejne 2 minuty, następnie dodać pesto. Makaron odcedzić, wymieszać z krewetkami i sosem. Ułożyć na talerzach, posypać serem Grana Padano. […]
Ravioli z oliwkami
Czosnek drobno posiekać. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Oliwki odcedzić z zalewy (ewentualnie pozbyć się pestek). Pietruszkę umyć i posiekać. Ravioli ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym czasie, rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, wrzucić szynkę, smażyć 3 minuty, aż będzie chrupiąca. Dodać czosnek, smażyć ok. 30 sekund, dolać śmietankę, wrzucić oliwki, […]
Zupa z soczewicy z hiszpańskim chorizo
Do garnka wlać oliwę, rozgrzać i zeszklić na niej posiekaną cebulę, czosnek. Dodać 100 g kiełbasy chorizo i wszystko lekko podsmażyć. Dodać soczewicę, pomidory z puszki oraz paprykę mieloną ostrą – dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Doprawić do smaku solą i […]
Zapiekanka makaronowa z białą kiełbasą i szpinakiem
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Z białej kiełbasy zdjąć skórkę i mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy kiełbasa podsmaży się, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojone na kawałki pomidory z puszki, oregano i bazylię. Doprawić solą i pieprzem i całość dusić na małym ogniu bez przykrycia 10 minut. Umyte liście szpinaku posiekać i […]
Tarta z porem i gorgonzolą
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Płatem kruchego ciasta wyłożyć nasmarowany masłem spód formy na tartę o średnicy ok.23 cm i dokładnie docisnąć do dna i boków. Nakłute widelcem ciasto piec około 15 minut, aż będzie złociste. Wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. W międzyczasie przygotować nadzienie tarty. Białą część pora […]