Sposób przygotowania: W garnuszku podgrzać razem miód, ocet, musztardę, sól i sok z cytryny, do połączenia się składników. Pierś z indyka przełożyć do woreczka do pieczenia i wlać marynatę. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierwsze 30 minut piec mięso w worku do pieczenia, po tym czasie […]
Kategoria przepisów: Obiad
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami
Pierś indyczą naciąć wzdłuż trzykrotnie tak, aby powstał płat mięsa równej grubości. Ułożyć między dwa arkusze folii przezroczystej i lekko rozbić tłuczkiem i lekko osolić. Osączone z zalewy suszone pomidory oraz czosnek z chili posiekać i wymieszać z tartym serem Parmigiano Reggiano, oliwą i rozmarynem. Doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną pastę rozsmarować na płacie mięsa […]
Grillowany łosoś ze szpinakiem i serem pleśniowym
Łososia umyć, osuszyć i przekroić na 2 części. Przyprawić sosem sojowym i delikatnie natrzeć oliwą. Grillować na patelni grillowej zaczynając od strony skóry. Po kilku minutach, kiedy skórka ładnie się zarumieni przewrócić łososia na drugą stronę i grillować jeszcze przez chwilę. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki […]
Roladki schabowe z pastą z suszonych pomidorów
Schab umyć, osuszyć pokroić na 4 plastry i cienko rozbić. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą i pieprzem. Każdy płat mięsa posmarować pastą z suszonych pomidorów i położyć kawałek sera feta. Zawinąć roladki. Każdą roladkę owinąć w szynkę parmeńską. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym Posmarować oliwą z oliwek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. […]
Pieczeń ze schabu
Schab oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oliwy, wcierając dokładnie przyprawy. Pomidory suszone drobno pokroić i przełożyć do miseczki. Dodać pokruszony ser owczy, drobno posiekane świeże zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać odrobinę oliwy z pomidorów i dokładnie wymieszać. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Na desce rozłożyć szynkę, tak aby plastry nachodziły na […]
Quinoa z warzywami i jajkiem
Na patelni podgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażać. Dodać odmrożoną marchewkę z groszkiem i podsmażać póki warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne. Dodać ugotowaną quinoa, przyprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać. Warzywa przesunąć na jedną część patelni, dodać niewielką ilość oliwy i usmażyć jajka. Przełożyć na talerze i […]
Krem z pomidorów z soczewicą koralową i grzankami z pesto
Do garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, mieszać, uważać, żeby nie przypalić. Z kostek bulionowych BIO przygotować 1 litr bulionu. Dodać przyprawy, chwilę podsmażać, następnie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę, znowu podsmażać, zalać bulionem, trochę ponad poziom soczewicy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około […]
Spaghetti alle Vongole
Małże oczyścić i moczyć przez około godzinę w osolonej wodzie, a następnie przepłukać pod bieżącą wodą. Otwarte małże popukać delikatnie, jeśli się nie zamkną należy je odrzucić. Ugotować makaron. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek z posiekaną cebulą i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gdy czosnek i cebula zaczną się rumienić, wrzucić małże i […]
Ratatouille
Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki przekroić na 4, czosnek pokroić w plasterki, a cebulę drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej bakłażana oraz cebulę, przyprawić solą i pieprzem, po chwili dodać czosnek i podsmażać jeszcze około minuty. Odłożyć do miski. W tym samym garnku podsmażyć pieczarki z […]
Pizza z szynką i salami
Do dużej miski wsypać pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut . Pozostałą część mąki przesiać do miski i dodać sól oraz oliwę. Składniki mieszać za pomocą drewnianej łyżki i dolewać stopniowo pozostałą część wody. Połączone składniki przełożyć na stolnicę […]