Tortille pszenne z falafelami

Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez noc. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na talerz. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z […]

Czytaj dalej…

Makaron z zielonym groszkiem, boczkiem i miętą

Boczek pokroić na małe kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałki boczku i usmażyć na chrupiąco. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy. Z patelni odlać połowę tłuszczu ze smażenia boczku resztę zostawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek smażyć na tłuszczu z boczku na małym ogniu. Następnie zdjąć cebulę […]

Czytaj dalej…

Udka z kurczaka z gnocchi

Udka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła. Na rozgrzaną patelnię ułożyć mięso skórą do dołu. Smażyć 5 minut, a następnie obrócić i smażyć kolejne 5 minut. Znowu obrócić mięso, na patelnię dodać plasterki cytryny i smażyć kolejne 5 minut. Po tym czasie obrócić mięso, tak żeby skóra […]

Czytaj dalej…

Pieczone bataty po meksykańsku

Bataty umyć i nakłuć kilka razy widelcem. Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 50 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażyć do momentu aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. […]

Czytaj dalej…

Zupa z białej fasoli z pomidorami

W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Cebulę i seler pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Cebulę i seler podsmażyć na średnim ogniu, przez około 10 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Z kostek bulionowych przygotować bulion. Dodać do garnka, razem z pozostałymi składnikami. Gotować na małym ogniu, pod […]

Czytaj dalej…

Wołowina w czerwonym winie z kuleczkami ziemniaczanymi

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż z każdej strony zrobi się brązowa. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i […]

Czytaj dalej…

Polędwiczki z suszoną śliwką i camembertem

Polędwiczkę obkroić z białej otoczki i włókien, pokroić w poprzek plastry około 1,5 cm. Roztłuc tłuczkiem na cienkie filety. Oprószyć odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem camemberta. Przygotować sałatkę mieszając w salaterce roszponkę, mandarynkę i pokrojone winogrona. Skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na każdym […]

Czytaj dalej…

Łosoś w sosie z musztardy dijon

Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze filety. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać razem musztardę, oliwę, czosnek, sok c cytryny, posiekany tymianek, sól i pieprz. Powstałym sosem posmarować filety, a następnie przykryć plasterkami cytryny. Piec w temperaturze 180 stopni około 8-12 minut, w zależności od preferencji. […]

Czytaj dalej…

Francuska zupa cebulowa

Sposób przygotowania: Ściąć górę z główek czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, oprószyć solą, piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, oraz masło. Dorzucić cebulę i podsmażać, do momentu aż cebula […]

Czytaj dalej…

Bezglutenowa pizza z hummusem, pesto i serem feta

Ciasto uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca zrobić dziurki na całości ciasta oprócz brzegów. Piec w temperaturze 220 stopni przez 8-10 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i smażyć dopóki szpinak nie zwiędnie i nie […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek