Nożem ściąć końcówki czosnku, tak żeby odsłonić ząbki. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć z łusek. Do blendera przełożyć odsączoną fasolę, czosnkowe puree, przyprawy i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, dolewając w międzyczasie oliwę z oliwek. Przełożyć do miski, polać oliwą, udekorować płatkami chilli […]
Kategoria przepisów: Przekąska
Zapiekane jajka
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek pokrojony w plasterki i podsmażać około 1 minuty, dodać szpinak i smażyć aż starci swoją objętość. Przyprawić bardzo delikatnie solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Na dno kokilek wyłożyć pokrojoną drobno szynkę. Następnie dodać szpinak i wbić ostrożnie po 2 jajka do każdej […]
Sałatka z tuńczykiem i jajkami
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, pokroić na 4 części. Oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzu ułożyć roszponkę, pomidory, cebulę, jajka, tuńczyka i oliwki. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek. Przyprawić oregano, solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem. […]
Tarta z jajkami
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę na tartę posmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować i przenieść na formę, delikatnie docisnąć do dna i brzegów formy. Odkroić nadmiar ciasta. Ciasto ponakłuwać […]
Jajka w galarecie
Jajka ugotować na twardo. Obrać i przekroić na pół. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i odłożyć do napęcznienia na 5 minut. Gorący bulion przyprawić drobno pokrojonym czosnkiem , sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Do żelatyny dolewać stopniowo gorący bulion i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części bulionu […]
Salsa z krewetek
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem . Na rozgrzany tłuszcz wrzucić oczyszczone krewetki. Smażyć około 2 minut z jednej strony i 1 minuty z drugiej strony. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zdjąć z patelni i ostudzić. Ostudzone krewetki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. […]
Koktajl pomarańczowy
Mango obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i zblendować. Podawać udekorowane plasterkiem pomarańczy i szczyptą cynamonu. […]
Faszerowane pieczarki
Od pieczarek odkroić nóżki. Ułożyć pieczarki na kratce do pieczenia blaszkami do góry. Przyprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pod ruszt z pieczarkami podłożyć blachę, bo może wyciekać z nich woda. Piec około 20 minut, aż grzyby będą miękkie. Wodę która pojawi się na pieczarkach odlać, […]
Chipsy z cukinii
Cukinie pokroić w plastry. Na blasze ułożyć kilka warstw ręczników papierowych i ułożyć na nich plasterki cukinii. Posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie cukinie puszczą sporo wody. Docisnąć do nich ręczniki papierowe, żeby się jej pozbyć. Migdały zmielić na mąkę. Przygotować trzy miseczki – w jednej wymieszać mielone migdały, bułkę tartą, ser, […]
Tortille pszenne z falafelami
Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez noc. Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na talerz. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z […]