Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nerkowce wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i dwoma szczyptami soli. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 15 minut, aż orzechy zrobią się złociste. Wyłożyć na talerz i odstawić. Podnieść temperaturę do 210 stopni. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać a następnie porządnie wysuszyć. […]
Kategoria przepisów: Przekąska
Jajka pieczone na cieście francuskim
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto pokroić na 16 równych kawałków. 8 kawałków posmarować delikatnie wodą i położyć na nie drugi kawałek ciasta. 1 jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim kawałki ciasta. Piec około 20 minut, aż ciastka się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy ciasta będą ostudzone, ostrym nożem delikatnie wyciąć środek ciasta, […]
Sałatka z kukurydzy i czarnej fasoli (wegański)
Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać. Pomidorki i oliwki przekroić na pół. Paprykę, awokado i czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować dressing. Czosnek obrać pokroić na plasterki, posypać solą i rozetrzeć nożem na pastę. W miseczce wymieszać razem oliwę, sok z limonki, miód, roztarty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę. […]
Tost z hummusem i pomidorkami karmelizowanymi (wegański)
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (najlepiej z funkcją grilla). Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni. Ząbki czosnku rozdrobnić, dodać sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać. Pomidorki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać winegretem i piec około 20 minut, aż pomidorki staną się miękkie i błyszczące. Kawałki chleba posmarować oliwą […]
Pierogi z ricottą i szpinakiem
Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać, dodać sól. We wrzącej wodzie rozpuścić masło. Stopniowo wlewać do mąki, cały czas mieszając. Wygniatać ciasto mikserem, lub rękami około 8 minut, tak żeby było elastyczne i nie kleiło się. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut. Farsz: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. […]
Hummus z kalafiora (wegański)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kalafior podzielić na różyczki, wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec około 20 minut,. Upieczony kalafior przełożyć do blendera, Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić na gładką pastę. W razie potrzeby doprawić. Przełożyć do miseczki, udekorować uprażonymi orzeszkami piniowymi i listkami świeżej kolendry. Skropić oliwą. […]
Sałatka z truskawkami i szpinakiem
Truskawki obrać z szypułek i pokroić na 4 części. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie razem wymieszać. Na dużym półmisku ułożyć szpinak, kawałki truskawek, posypać orzechami pekan i rozkruszyć ser feta. Polać dressingiem. […]
Pizza z batata
Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej. Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować. […]
Papryka faszerowana ryżem i wołowiną
Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory, passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i zostawić na […]
Sałatka z łososiem, boczkiem, jajkami i serem gorgonzola
Łososia oddzielić od skóry. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na chrupiąco na rozgrzanej patelni. Jajka ugotować na półtwardo. Wymieszać wszystkie składniki dressingu razem i przyprawić. Awokado pokroić w plasterki i skropić cytryną. Pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Na dużym półmisku ułożyć mix sałat, oraz wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Skropić dressingiem i […]