Mięso oczyścić ze skóry i błon i pokroić w kostkę. Lekko osolić. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażyć. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć mieszając 2-3 minuty. Dodać imbir oraz przyprawy – curry, kmin rzymski i paprykę mieloną ostrą. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny aromat, dodać mięso kurczaka […]
Kategoria przepisów: Obiad
Zupa tortellini z białą kiełbasą
W surowych kiełbasach ponacinać jelita, wyjąć z nich mięso, przełożyć do miski i uformować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Kostki bulionowe rozpuścić w 5 szklankach wrzącej wody. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na niewielkim ogniu zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki – lekko podsmażyć […]
Zapiekanka z chorizo
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Zdjąć osłonkę z chorizo i pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać. Seler naciowy umyć, pokroić w cienkie plasterki. Fenkuł umyć, przekroić na pół, wykroić głąb, którzy wyrzucamy. Pozostałą część pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. […]
Pilaf z jagnięciną, dynią i morelami
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć miąższ na dużych oczkach tarki. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Morele pokroić w paseczki. Ryż basmati przesypać na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pozostawić do ocieknięcia. Kostkę bulionową rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Jogurt przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą […]
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Przygotować jedno większe, lub dwa małe naczynia żaroodporne. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry lub porwać na kawałki. Przełożyć do miski pulpę pomidorową, dodać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, drobno utarte ząbki czosnku, suszoną bazylię i chili, oraz sól i pieprz – całość wymieszać. Gnocchi ugotować w osolonej […]
Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej z groszkiem w sosie pesto
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna i kostki, każdą pierś przekroić w połowie na 2 części, grubszą część dodatkowo przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Lekko oprószyć solą morską (niezbyt dużo, bo szynka jest słona) i pieprzem, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej. Groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą. Wrzucić […]
Burgery z indyka i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wlać 2 razy tyle wody co kaszy, czyli 1 szklankę, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 9 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz lub tacę i ostudzić. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę (chwilę […]
Zupa z ciecierzycy
Cebulę obrać i posiekać. Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Do garnka wlać oliwę, dodać masło, zeszklić cebulę i seler naciowy – ok. 3 minut często mieszając. Dodać kawałki kurczaka i przysmażamy cały czas mieszając – kolejne 2 minuty. Dodać koncentrat, oregano, wodę, bulion warzywny, ciecierzycę, zmniejszyć ogień i gotować pod […]
Sandacz na szpinaku z gorgonzolą
Filety z sandacza umyć i dokładnie osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Szpinak wrzucić do wrzącej wody i gotować przez kilka minut. Następnie odsączyć i odstawić. Rodzynki i orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kawałki sandacza zaczynając od strony ze skórą. Po około 4-5 minutach […]
Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym
Sposób przygotowania: Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Farsz: W garnuszku zagotować mleko z miodem, […]