Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Zmielone herbatniki i migdały wymieszać ze stopionym masłem i powstałą masą dokładnie wykleić dno i częściowo boki tortownicy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej. Czekoladę (75 g) roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. Ser mascarpone i serek śmietankowy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką […]
Kategoria przepisów: Deser
Waniliowy budyń jaglany z miodem i sokiem jabłkowym
Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie […]
Ciasteczka owsiane z suszoną morelą i żurawiną
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Suszoną morelę pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną do osobnej miski. W dużej misie utrzeć masło z cukrem trzcinowym. Dodawać po jednym jajku, a następnie kolejno: ekstrakt waniliowy, mąkę z sodą, płatki owsiane i morele z żurawiną – […]
Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym
Sposób przygotowania: Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Farsz: W garnuszku zagotować mleko z miodem, […]
Miodowiec
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i sodą. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać. Następnie dodać jaja i miód, po czym szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Okrągłą blachę […]
Sernik z borówką amerykańską
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.2. Borówki rozmrozić, część odłożyć do dekoracji, resztę zblendować z cukrem na gładką masę. 3. Wszystkie składniki na sernik, oprócz borówek i składników na masę śmietanową wymieszać za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy. 4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem […]
Babeczki truskawkowe
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić. W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Mieszankę mąki dodać w dwóch partiach do masy miksując na […]
Chia kawowe
Wymieszać wszystkie składniki razem. Odstawić na minimum 4 godziny lub dłużej. Serwować z bitą śmietaną, udekorować ziarnami kawy. […]
Królik wielkanocny – ciasto marchewkowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać jajka z cukrem, oraz tartą marchewkę i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki […]
Czekoladowe babeczki wielkanocne
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito. Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać pojedynczo jajka. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki […]