Sernik waniliowo-czekoladowy

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem. Zmielone herbatniki i migdały wymieszać ze stopionym masłem i powstałą masą dokładnie wykleić dno i częściowo boki tortownicy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej. Czekoladę (75 g) roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. Ser mascarpone i serek śmietankowy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką […]

Czytaj dalej…

Waniliowy budyń jaglany z miodem i sokiem jabłkowym

Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn. Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie […]

Czytaj dalej…

Ciasteczka owsiane z suszoną morelą i żurawiną

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Suszoną morelę pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną do osobnej miski. W dużej misie utrzeć masło z cukrem trzcinowym. Dodawać po jednym jajku, a następnie kolejno: ekstrakt waniliowy, mąkę z sodą, płatki owsiane i morele z żurawiną – […]

Czytaj dalej…

Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

Sposób przygotowania: Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody dodać masło i mieszać do roztopienia. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.   Farsz: W garnuszku zagotować mleko z miodem, […]

Czytaj dalej…

Miodowiec

Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i sodą. Dodać kawałki zimnego masła i posiekać. Następnie dodać jaja i miód, po czym szybko zagnieść, aż powstanie gładkie, i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Okrągłą blachę […]

Czytaj dalej…

Sernik z borówką amerykańską

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.2. Borówki rozmrozić, część odłożyć do dekoracji, resztę zblendować z cukrem na gładką masę. 3. Wszystkie składniki na sernik, oprócz borówek i składników na masę śmietanową wymieszać za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy. 4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem […]

Czytaj dalej…

Babeczki truskawkowe

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić. W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Mieszankę mąki dodać w dwóch partiach do masy miksując na […]

Czytaj dalej…

Chia kawowe

Wymieszać wszystkie składniki razem. Odstawić na minimum 4 godziny lub dłużej. Serwować z bitą śmietaną, udekorować ziarnami kawy. […]

Czytaj dalej…

Królik wielkanocny – ciasto marchewkowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać jajka z cukrem, oraz tartą marchewkę i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki […]

Czytaj dalej…

Czekoladowe babeczki wielkanocne

Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito. Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać pojedynczo jajka. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek