Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicę o średnicy ok 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać W garnuszku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, a następnie dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Dodać cukier, jajka, kakao i sól i wymieszać. Masę przelać do formy i piec około 30 […]
Kategoria przepisów: Deser
Pascha
Rodzynki i żurawinę zalać likierem i odłożyć do nasączenia. Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przeciąć na pół, wybrać ziarenka i dodać do mleka. Pozostałą część wanilii również dodać do mleka. Jajka zmiksować ze śmietaną na gładką masę i powoli wlewać na gotujące się mleko. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około […]
Mazurek różany
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w malakserze i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć kształt pisanki. Z resztek ciasta zrobić wałek i przykleić go do brzegów ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w […]
Ciasto „leśny mech”
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć. Szpinak przełożyć do garnka. Podgrzewać, mieszając co jakiś czas, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Około 2 minut. Następnie szpinak zmiksować na gładki mus. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie cały czas ubijając […]
Ciastka cynamonowe bezglutenowe
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni. Przestudzić i posiekać. Ciasto francuskie rozwinąć. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem i solą. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Zwinąć w rulon, zwijając od dłuższego boku. Rulon pokroić na plasterki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając […]
Pankejki z mascarpone
Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstała pasta). Mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać razem. Jajka, śmietankę, mascarpone i cukier, wymieszać razem za pomocą miksera. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Patelnię posmarować delikatnie olejem kokosowym. Łyżką nakładać porcję masy na pankejki i smażyć na średnim […]
Koktajl pomarańczowy
Mango obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i zblendować. Podawać udekorowane plasterkiem pomarańczy i szczyptą cynamonu. […]
Cytrynowe ciasto z ricottą
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstało masło migdałowe) Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić. W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrem i ziarnami wanilii. Dodać skórkę z cytryny i żółtka, wymieszać. Dodać sok z cytryny, ponownie wymieszać. Następnie dodać ricottę […]
Jogurt z domową granolą i borówkami
Do rondelka przełożyć olej kokosowy, miód, masło orzechowe, sól i cukier trzcinowy. Podgrzewać i mieszać do połączenia się składników. Migdały i pekany posiekać, wrzucić do dużej miski. Dodać pozostałe składniki: płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i cynamon. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać masę z rondelka i dokładnie wymieszać Masę wyłożyć na blachę wyłożoną […]
Trufle z orzechów
Daktyle namoczyć na kilka godzin w wodzie mineralnej. Po tym czasie odsączyć. Migdały, orzechy i wiórki przełożyć do blendera i porządnie rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Z masy formować małe kulki wielkości orzechów włoskich. Kulki obtoczyć w kakao, wiórkach lub rozdrobnionych pistacjach. Gotowe trufle odłożyć na kilka godzin do lodówki. […]