- 3
 - 60 minut
 
- 1 kg młodych ziemniaków
 - 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
 - 1 łyżeczka soli RUSTICA
 - 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
 - 100 g świeżego szpinaku
 
Winegret ziołowy:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek RUSTICA
 - ½ pęczka koperku
 - ½ pęczka szczypiorku
 - 1 łyżeczka musztardy Dijon RUSTICA
 - 2 łyżki octu jabłkowego
 - ½ łyżeczki syropu klonowego TABLES DU MONDE
 - ½ łyżeczki soli RUSTICA
 - ½ łyżeczki pieprzu RUSTICA
 - 1 ząbek czosnku
 
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować. Wymieszać z solą i oliwą i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50 minut, aż ziemniaki ładnie się zarumienią. W trakcie pieczenia obrócić kilka razy.
2. Przygotować dressing: Zioła i czosnek drobno posiekać , dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
3. Do dużego garnka przełożyć szpinak. Na szpinak wrzucić gorące ziemniaki i mieszać, aż szpinak zwiędnie. Dodać odsączoną z zalewy soczewicę oraz dressing. Od razu podawać.