Składniki:
				
			- 250 g sera ricotta LES CROISES
 - 200 g migdałów TABLIER BLANC
 - 100 g cukru
 - 100 g miękkiego masła LES CROISES
 - 4 jajka POLSKA KURKA
 - skórka i sok z jednej cytryny
 - 1 laska wanilii
 
- płatki migdałów do dekoracji TABLIER BLANC
 - cukier puder
 
					Sposób przygotowania:
				
				- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
 - Migdały zmielić na mąkę (nie mielić zbyt długo, żeby nie powstało masło migdałowe)
 - Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić.
 - W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrem i ziarnami wanilii.
 - Dodać skórkę z cytryny i żółtka, wymieszać. Dodać sok z cytryny, ponownie wymieszać.
 - Następnie dodać ricottę i mąkę migdałową i dokładnie wymieszać.
 - Na koniec dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
 - Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Przelać masę do tortownicy i delikatnie wyrównać.
 - Piec 45-50 minut.
 - Po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia. Kiedy będzie wystudzone wyjąć z tortownicy. Udekorować cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.