Składniki:
				Składniki na burgery:
			- 3 średnie buraki
 - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
 - 3 łyżki oliwy z oliwek (2 do pieczenia buraków, 1 do masy) RUSTICA
 - 1 łyżeczka oleju kokosowego
 - 1 jajko POLSKA KURKA
 - 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
 - 1 cebula
 - 2 łyżki bułki tartej
 - 1 łyżka siemienia lnianego
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 1/4 łyżeczki płatów chilli
 - 1/2 łyżeczki soli RUSTICA
 
- 2 dojrzałe awokado
 - sok z ok. 1/2 cytryny
 - 2 ząbki czosnku
 - Sól RUSTICA
 
- 1 duży batat
 - 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
 - sól RUSTICA
 
- 5 bułek pełnoziarnistych
 - 5 łyżeczek majonezu RUSTICA
 - ostry sos piri piri MARCA GUIA
 - sałata
 - kilka garści świeżej natki pietruszki
 
					Sposób przygotowania:
				
				- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
 - Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i piec przez 30 minut.
 - Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
 - Buraki przełożyć do blendera i rozdrobnić, ale nie bardzo drobno, ale tak, żeby zostały większe chrupiące kawałki.
 - Buraki przełożyć do dużej miski i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt lejąca dodać więcej bułki tartej.
 - W dłoniach uformować pięć „kotletów” i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Bataty pokroić na około 1 cm plastry, wyłożyć na blachę obok burgerów skropić delikatnie oliwą i oprószyć solą.
 - Burgery i bataty piec około 30 minut. W połowie czasu pieczenia przełożyć burgery na drugą stronę.
 - Miąższ awokado przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Ugnieść wszystko razem widelcem. Na czas pieczenia burgerów pozostawić w sosie pestki awokado, żeby sos nie sczerniał.
 - Kiedy burgery i bataty będą już upieczone. Bułki przekroić na pół i opiec przez chwilę w piekarniku.
 - Dół bułki posmarować majonezem, dodać kilka kropel ostrego sosu pir piri, położyć liść sałaty, na to „kotlety” z buraków, posmarować sosem z awokado, przykryć kilkoma plasterkami batatów, posypać natką pietruszki i przykryć górną częścią bułki.
 - Przygotować w ten sposób wszystkie burgery.