Superfood – co kryje się pod tą nazwą i czy rzeczywiście ma wpływ na zdrowie?

Zdrowy styl życia zdominował dziś codzienność wielu z nas. Dla organizmu nie ma nic cenniejszego niż zbilansowana dieta, aktywność fizyczna – przynajmniej na umiarkowanym poziomie oraz prawidłowy balans między wypoczynkiem, snem i pracą. Poszukujemy zatem produktów spożywczych, które są w stanie wesprzeć nasz organizm, dostarczając mu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, by zachować dobrą kondycję i witalność na długo. Sprawdź, które produkty z gatunku „superfood” są najbardziej popularne i dlaczego warto je włączyć do swojej diety.

 

Chlorella – samo zdrowie zamknięte w zieleni

Chlorella to słodkowodne glony pochodzące z Korei Południowej, gdzie królują na talerzach od setek albo tysięcy lat. To prawdziwa bomba witaminowa, więc nic dziwnego, że na całym świecie zalicza się ją do produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, czyli do tych z grupy superfood. W chlorelli znajdują się witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, chlorofil, kwasy omega-3 oraz te nukleinowe. Oprócz tego glon ten jest kopalnią minerałów takich jak: żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i wielu innych.

Spośród najcenniejszych właściwości zdrowotnych chlorelli należy wymienić niesamowitą zdolność do detoksykacji. Chlorella z „siłą wodospadu” usuwa z organizmu metale ciężkie, toksyny, alkohol, pestycydy i inne chemikalia. Glony te przyspieszają regenerację wątroby, a potem pomagają jej prawidłowo funkcjonować. Spożywanie chlorelli polecane jest osobom po zabiegach chemioterapii
i radioterapii. Chlorelli najczęściej używa się w formie sproszkowanej i dodaje się ją do koktajli warzywnych, do sosów i zup.

 

Spirulina – nie mylić z chlorellą

Spirulina jest niebiesko-zieloną sinicą i nie należy jej mylić ani z chlorellą, ani z sinicami występującymi w naszym Bałtyku. Spirulina na świecie występuje „od zawsze”, stosowana była przez Majów i Azteków. Jest też powszechnie znana w Afryce i Azji. Dzisiaj sięgają po nią także osoby z całego świata hołdujące zdrowemu trybowi życia i zdrowej diecie. Spirulina zawiera nieprzebrane ilości białka, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i aminokwasów. Szczególnie polecana jest wegetarianom i weganom, którzy muszą dostarczać organizmowi żelazo w inny sposób, a spirulina ma go bardzo wiele. Spirulina jest dostępna w sproszkowanej formie i warto ją dosypywać do każdego owocowo-warzywnego smoothie. Dodana do ciasta na makaron albo na kluski czy pierogi zabarwia je ciekawie na niebieskozielony kolor, przynosząc wiele dobroci organizmowi.

 

Zielony jęczmień – ogromna moc w niewielkiej dawce

Właściwości młodego, zielonego jęczmienia znane były już ponoć 7000 lat temu, gdy uprawiano go jako słodką, zieloną trawę. Dziś dokładnie znamy jego skład i nie musimy się dziwić, dlaczego jest aż tak cenny. To w nim znajduje się cała paleta witamin i minerałów, przeciwutleniaczy, aminokwasów
i niezwykle potrzebnego organizmowi błonnika. Najcenniejsza jest chyba jednak fikocyjanina, czyli niebieski barwnik o niewyobrażalnej wręcz sile antyoksydacyjnej. Fikocyjanina wspomaga wzrost szpiku kostnego oraz tempo namnażania się białych i czerwonych krwinek, dając niebywałą siłę organizmowi. Napój z młodego, zielonego jęczmienia ma kilkukrotnie większą zawartość wapnia niż mleko, znajduje się w nim 22 razy więcej żelaza niż w szpinaku i zawiera tyle białka co porządny, pyszny stek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek