Wegetarianizm nie jest obowiązkiem, ale próbowanie wegetariańskich potraw powinno nim być. Zwolennicy tradycyjnej kuchni, w której często główną rolę odgrywa wieprzowina i drób, nawet nie zdają sobie sprawy, jak pyszne są potrawy wegetariańskie. Tu główną rolę odgrywają warzywa, a bogactwo smaków jest wprost niewiarygodne. Warto zatem choć raz w tygodniu postawić na zieloną kuchnię bezmięsną, bo oprócz nowych smaków takie danie przyniesie wiele dobrego dla zdrowia. Oto kilka smakowitych propozycji, które przygotować można w kilka minut i zabrać ze sobą do szkoły lub do pracy.
Hummus z suszonymi pomidorami z bukietem warzyw
Do przygotowania hummusu potrzebna jest jedna puszka ciecierzycy i dość duży ząbek czosnku. Potrzebnych będzie pięć lub sześć suszonych pomidorów z oliwy, sok z całej cytryny oraz trzy spore łyżki pasty tahini. Wszystkie te składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Całość doprawiamy odrobiną chili i soli.
Hummus wkładamy do jednej z przegródek lunchboxa. W pozostałych umieszczamy ulubione świeże warzywa, wcześniej umyte, obrane i pokrojone w słupki lub ósemki. W tej roli świetnie sprawdzą się ogórki, papryka, pomidory, rzodkiewki. Można też wcześniej ugotować na półtwardo fasolkę szparagową, szparagi, brokuły albo kalafior.
Soczewica z suszonymi pomidorami
Pierwszym krokiem jest ugotowanie około 200 g brązowej soczewicy. Oczywiście można także użyć tej gotowej, z puszki, a wówczas należy ją po prostu odsączyć. Pięć, sześć kawałków pomidorów suszonych z zalewy kroimy w małe kawałki oraz siekamy łyżkę kaparów. Wszystkie składniki mieszamy razem, a następnie obieramy i kroimy awokado, skrapiając je jednocześnie odrobiną soku z cytryny. Ostatnią czynnością, którą musimy wykonać, jest pokrojenie czerwonej papryki w drobną kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy pokrojoną drobno czerwoną cebulę i natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Miłośnicy czosnku mogą przecisnąć przez praskę mały ząbek i dodać go do sałatki.
Przebojowe spaghetti
Spaghetti z cukinii to danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Przede wszystkim z cukinii trzeba zrobić makaron, a więc odciąć końcówki i specjalną maszynką lub obieraczką do warzyw przygotować „plastry makaronu”. Część cukinii z pestkami nie przyda się do tego dania, a można ją wykorzystać chociażby do warzywnego gulaszu. Następnie należy obrać i posiekać w pióra cebulę, pokroić czosnek, paprykę, pomidory oraz przepołowić oliwki.
Na patelni trzeba rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną cebulę, a następnie dodać czosnek. Potem dokładamy paprykę wraz z oregano i smażymy około 8 minut. Przez kolejne 2 minuty smażymy całość wraz z pomidorkami. Na koniec dorzucamy przygotowane spaghetti z cukinii, oliwki i odrobinę octu balsamicznego, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy i po kolejnych 2 minutach przekładamy na talerz lub do lunchboxu.
Owoce warte grzechu
W codziennym menu owoców nigdy za wiele. To one zadowolą nasze podniebienie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, albo gdy po prostu chce nam się pić. W lunchboxie powinny znajdować się owoce sezonowe, które nie tylko zaspokoją apetyt, ale także dostarczą dodatkowej porcji witamin. To one powinny stanowić dwie spośród pięciu porcji warzyw lub owoców, które należy zjadać każdego dnia.