Marnowanie jedzenia stało się prawdziwą zmorą XXI wieku. Marnotrawstwo żywności w krótkim czasie w krajach wysokorozwiniętych przybrało skalę ogromnego problemu, który tym bardziej przeraża, kiedy ilości wyrzucanego jedzenia zestawimy z głodem panującym w tzw. krajach trzeciego świata. Wyrzucanie jedzenia wbrew pozorom nie dotyczy tylko nielicznych i nie pojawia się wyłącznie w okresie świąt, kiedy kupujemy i gotujemy zdecydowanie za dużo. Okazuje się, że większość z nas wyrzuca zarówno produkty spożywcze, jak i resztki gotowych potraw, których nie zjadamy w całości na co dzień. Tymczasem marnowanie żywności to nie tylko problem społeczny, ale też ekonomiczny. Polacy co roku wyrzucają nawet 9 milionów ton żywności. A każdy z nas co miesiąc wrzuca do śmietnika ok. 50 zł. Gdybyśmy podliczyli, jakie kwoty trafiają do koszów naszej rodziny w postaci produktów spożywczych, moglibyśmy się mocno zdziwić… Jak zaradzić temu zjawisku i jak nauczyć się nie marnować jedzenia?
Jak nie marnować jedzenia – sprawdź, co musisz zrobić
Marnotrawienie żywności w różnej formie dotyczy każdego z nas. Kupujemy za dużo i często pod wpływem chwili. Niepotrzebnie gromadzimy zapasy, zupełnie ich nie kontrolując. Kupujemy nieświadomie i nie sprawdzamy dat ważności artykułów spożywczych. Nie planujemy tego, co kupujemy i tego, co zamierzamy ugotować. Nie umiemy przetwarzać, wykorzystywać i przechowywać resztek gotowych potraw. Rezultat naszych zaniedbań to kilogramy wyrzucanego jedzenia i duże sumy pieniędzy, które trafiają do kosza. Najwyższa pora to zmienić!
1. Nie marnuj jedzenia – planuj!
Dlaczego marnujemy jedzenie? Odpowiedź jest bardzo prosta. Kupujemy za dużo i nieświadomie, często kierowani nie potrzebą, a chwilą. Promocje, rabaty, okazje cenowe i potęga tłumu odgrywają w tej kwestii niemałą rolę. „Skoro wszyscy kupują, to znaczy, że warto” Czy rzeczywiście? Otóż niekoniecznie. Produkty spożywcze, które trafiają do naszego koszyka pod wpływem chwili, rzadko kiedy są wykorzystywane w całości, tym bardziej, jeśli dopiero zaznajamiamy się z ich smakiem. Aby temu zaradzić, wystarczy planować swoje zakupy i to, co jest niezbędne, zapisywać na kartce, tworząc listę zakupów. Bardzo istotną rolę w racjonalnych zakupach odgrywa też planowanie tego, co zamierzamy ugotować. Jeżeli stworzymy menu na cały nadchodzący tydzień, łatwiej będzie nam obliczyć, jakich ilości poszczególnych artykułów spożywczych będziemy potrzebować.
2. Rób zakupy świadomie
Nieświadome zakupy to najgorsze, co może się nam przytrafić. Chodzi tu nie tylko o ilość tego co kupujemy, ale jakość. Wybierając produkty o niskiej jakości, niekoniecznie najświeższe, zwiększamy szansę na to, że będziemy musieli je wyrzucić, gdyż zepsują się, zanim zdążymy je wykorzystać. Dlatego warto sięgać wyłącznie do artykuły spożywcze wyróżniające się świeżością i doskonałą jakością, jak np. produkty spożywcze Wiodącej Marki. Zawsze przed zakupem starajmy się sprawdzać termin przydatności do spożycia wszystkich artykułów, które trafiają do naszego koszyka.
3. Naucz się robić obiad z niczego
Co zrobić do jedzenia? Poszukując odpowiedzi na to pytanie, najczęściej sięgamy do lodówki po kolejne produkty spożywcze, skrzętnie omijając tzw. resztki obiadu z wczorajszego dnia. Tymczasem zdecydowaną większość przygotowanych potraw lub ich składników można zamienić w kolejne pyszne danie. Przykładem może być chociażby zapiekanka chlebowa, do której z powodzeniem można wykorzystać czerstwy chleb i resztki mięsa z obiadu. A co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Jak to co? Oczywiście kopytka.
4. Opanuj sztukę przechowywania
Aby nie marnować jedzenia, musimy nauczyć się je przechowywać. Każdemu z nas może się bowiem zdarzyć ugotować za dużo. W takiej sytuacji, zamiast wyrzucić resztki potraw, warto je na przykład zamrozić. Wystarczy zakupić woreczki do mrożenia jedzenia Wiodącej Marki. Taki gotowy obiad prosto z zamrażarki w wielu awaryjnych sytuacjach może okazać się prawdziwym wybawieniem! Idealnym rozwiązaniem będą także dobre pojemniki do przechowywania żywności w lodówce dostępne np. w marketach E.Leclerc. Przetrzymywane w nich potrawy oraz składniki zachowają świeżość na dłużej i nie przejdą zapachem innych dań. Ponadto ładne i praktyczne pojemniki pomogą zachować porządek wewnątrz lodówki, a dzięki swojej przezroczystości dadzą dobry wgląd w to, co jeszcze pozostało nam do zjedzenia.
5. Nie wyrzucaj – podziel się!
Najskuteczniejszą metodą pozwalającą uniknąć konieczności wyrzucenia nadmiaru jedzenia jest podzielenie się nim z kimś, kto tego potrzebuje. Z pomocą można przyjść każdemu i to w różnej formie. Z nadmiarem żywności możemy zgłosić się do miejskiej jadłodajni dla ubogich lub do innych punktów, w których świadczona jest pomoc ludziom potrzebującym. Czasami nie trzeba jednak tak daleko szukać. Niekiedy wystarczy po prostu zapukać do sąsiednich drzwi.