Nowalijki: naturalne źródło witamin na wiosnę

Podczas długich zimowych miesięcy niecierpliwie czekamy na wiosnę nie tylko z powodu niedoboru słońca i ciepła. Dla wielu z nas równie ważne okazują się świeże warzywa, które jesienią i zimą niestety nie pojawiają się w naszym klimacie. Nowalijki to więc ważny dla naszego zdrowia i samopoczucia aspekt nadejścia wiosny. Dlaczego warto jeść nowalijki, które warzywa do nich zaliczamy i jakie składniki odżywcze się w nich kryją?

Nowalijki – o których warzywach mowa?

Nowalijki to tradycyjnie młode, zbierane wiosną warzywa. Najczęściej zalicza się do nich rzodkiewkę, sałatę, szczypiorek, natkę pietruszki, a także szpinak, młodą marchewkę czy botwinkę. Większość z nich można hodować na rozsadach i w tunelach we własnym ogrodzie. Wysiewa się je wówczas w marcu, a zbiera pod koniec kwietnia lub na początku maja. To jednak proces dość pracochłonny i skomplikowany, dlatego wiele osób po prostu kupuje już zebrane przez kogoś nowalijki.

Nowalijki wiosenne – składniki odżywcze

Każde z wiosennych warzyw zawiera zestaw witamin i minerałów, których po zimie jesteśmy spragnieni jak w żadnym innym momencie roku. Przyjrzyjmy się niektórym z nich:

  • Rzodkiewka. To chrupiące, niepozorne warzywko jest bardzo bogatym źródłem soli mineralnych i białka. Co ważne, zawiera też antyutleniacze, odpowiedzialne w naszym organizmie za zwalczanie szkodliwych wolnych rodników.
  • Szczypiorek. Często niedoceniany, okazuje się prawdziwą bombą witaminową. Dostarcza organizmowi witamin B1, B2 i C, a także potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Jest też niezawodny, jeśli chodzi o perystaltykę jelit.
  • Marchewka. Czujesz, że po zimie brak Ci kolorów? Chrup młodą marchewkę – zawarty w niej beta karoten nada skórze lekko brzoskwiniowego odcienia. Wspomoże też wzrok oraz wpłynie pozytywnie na włosy i paznokcie.
  • Botwinka. Młode buraczki zajadać na potęgę powinny przede wszystkim kobiety planujące niebawem zajść w ciążę. Zawiera ona bowiem niezwykle dużo kwasu foliowego, który trudno pozyskać z pożywienia, a który okazuje się niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka w pierwszym trymestrze ciąży. Botwinka obfituje też w żelazo, często więc zaleca się jej spożywanie osobom zmagającym się z anemią.
  • Sałata. Niektórzy, zupełnie niesłusznie, twierdzą, że sałata nie ma żadnych wartości odżywczych. Tymczasem jest ona źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także luteiny i zeaksantyny – przeciwutleniaczy, które chronią plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniami. W niskokalorycznych liściach świeżej sałaty znajduje się też sporo manganu i magnezu.
  • Natka pietruszki. Świeże liście pietruszki możesz wyhodować na parapecie z odciętej końcówki korzenia. Natka obfituje przede wszystkim w witaminy A i C, żelazo, mangan, magnez, cynk i wapń. Poprawia trawienie, działa też moczopędnie i oczyszczająco.
  • Szpinak. O zbawiennych dla zdrowia właściwościach odżywczych szpinaku wiedzieli nawet twórcy kreskówek – każdy pamięta chyba, jak szpinak z puszki ze smakiem zajadał siłacz Popeye. Świeży szpinak jest niezwykle bogaty w żelazo i wapń, dlatego stanowi jedno z najważniejszych zaleceń, jeśli chodzi o jadłospis anemików. Poza tym dostarcza nam jodu, manganu oraz witamin z grupy B.

Nowalijki najlepiej jeść w postaci nieprzetworzonej – najzdrowsze są po prostu surowe. Surówka wiosenna z nowalijek to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić wiosną dla swojego organizmu. Świeże wiosenne warzywa to przecież samo zdrowie. A na dodatek: jak smakują po długich miesiącach zimy…

Jedz na zdrowie!

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek